Volgens fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management bleef de Amsterdamse beurs wat achter door minnen bij enkele zwaarwegende fondsen zoals staalconcern ArcelorMittalen oliebedrijf Shell. Hoofdfonds Wereldhave zakte weg na een adviesverlaging van een groot effectenhuis.
De AEX noteerde rond 12.30 uur 0,1 procent lager op 357,34 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 651,28 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,8 procent.
Duitsland en Frankrijk
De Duitse en de Franse economie zijn in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) groeide op basis van voorlopige cijfers met 1,5 procent, dat van Frankrijk met 1 procent. De Nederlandse economie groeide volgens voorlopige cijfers in het eerste kwartaal met 0,9 procent.
De financiële markten houden verder met een schuin oog de ontwikkelingen in Griekenland in de gaten. De financiële crisis in het land staat op scherp, Athene moet waarschijnlijk op korte termijn om extra steun vragen.
Financiële ontwikkelingen
In Amsterdam verwerkten beleggers een stroom aan tussentijdse handelsberichten. Zo kwamen onder meer TMG, DPA, Alanheri, Dico, Punch Graphix, Grontmij en Galapagos met updates over de financiële ontwikkelingen naar buiten.
TMG verloor 4,5 procent. Het mediaconcern zag de inkomsten uit advertenties in het eerste kwartaal van het jaar flink dalen. Ook de oplage-inkomsten daalden licht.
Grontmij
Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij meldde dat de resultaten flink verbeterden ten opzichte van een jaar eerder, geholpen door de aantrekkende marktomstandigheden en de overname van het Franse Ginger. Het aandeel zakte desondanks met 3,2 procent.
In Frankfurt won staalproducent ThyssenKrupp 3,2 procent aan waarde. Het bedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ongeveer een derde toenemen ten opzichte van een jaar terug.
De koers van de euro stond op 1,4290 dollar tegen 1,4255 dollar bij het slot van de beurzen op donderdag. Ruwe Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 99,86 dollar per vat, terwijl deBrentolie uit de Noordzee 0,8 procent duurder werd en 113,85 dollar per vat kostte.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl